Het Mirakel van het Heilig Bloed - Honderd jaar Bloedprocessie

Boxtel had eeuwenlang een enorme aantrekkingskracht op bedevaartgangers. Dat kwam door het ‘Mirakel van het Heilig Bloed’. Dat vond kort vóór 1380 plaats. Hierbij knoeide priester Eligius van den Aker witte miswijn op de altaardoeken van de St. Petrusbasiliek. De wijn veranderde in rode bloedvlekken. De goegemeente én het Vaticaan waren het erover eens: ‘Dat moest het bloed van Jezus Christus zijn’. Vanaf toen werd Boxtel een bedevaartsoord en kwamen vele duizenden pelgrims de Heilig Bloeddoeken vereren.

Huldestoet vól verhalen

Dit wonder is de basis van de Heilige Bloedprocessie zoals we die nu kennen, elk jaar op Drievuldigheidszondag (de eerste zondag na Pinksteren). Het is een huldestoet vól verhalen, overtuigend neergezet door vrijwillige acteurs en met medewerking van gilden en muziekkorpsen. Daarbij wordt één van de Heilig Bloeddoeken nog elk jaar meegedragen.

In hoofden en harten

De Boxtelse Heilig Bloedstichting besloot het jubileumjaar 2024 aan te grijpen voor een PR-offensief. Doel: de Heilig Bloedprocessie als dierbare traditie in hoofden en harten verankeren.

Lees hoe deze drie Boxtelaren de Bloedprocessie beleven