Negen Dreven
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Lezing: Landgoederen in Het Groene Woud

Op donderdag 27 juni 2019 organiseert Natuurwerkgroep Liempde een lezing met als thema “Landgoederen in Het Groene Woud”. De lezing wordt gegeven door Thijs Caspers.
Weinig streken in Noord-Brabant kennen zoveel landgoederen als onze eigen omgeving. Veel van die landgoederen dateren a…

Lees verder

Op donderdag 27 juni 2019 organiseert Natuurwerkgroep Liempde een lezing met als thema “Landgoederen in Het Groene Woud”. De lezing wordt gegeven door Thijs Caspers.
Weinig streken in Noord-Brabant kennen zoveel landgoederen als onze eigen omgeving. Veel van die landgoederen dateren al uit de Middeleeuwen. Hun eigenaren, veelal van adellijke afkomst, konden daar de stank en de drukte van de steden ontvluchten. Haanwijk, Maurick, en Zegenwerp zijn hier mooie voorbeelden van. Het bestaan van deze landgoederen was steevast gebaseerd op drie bronnen van inkomsten: landbouw, bosbouw en jacht. Andere landgoederen ontstonden in de 19e en 20e eeuw; ze werden gesticht door gefortuneerde industriëlen uit Tilburg en Eindhoven. In rijkdom deden deze nieuwe landgoederen niet onder voor de eeuwenoude landgoederen. Denk aan het Philips-landgoed de Wielewaal in Eindhoven, dat recent te koop kwam voor meer dan € 20 miljoen. De spreker, Thijs Caspers, bezocht alle Brabantse landgoederen, groot en klein. Hierover schreef hij het schitterende boek “Landgoederen van Noord-Brabant”. In dit boek beschrijft hij niet alleen de grandeur van de landgoederen, maar ook de persoonlijke drama’s die er plaatsvonden. De subtitel van het boek luidt niet voor niets “Over het lief en leed dat landgoed heet”. Thijs Caspers is in het dagelijks leven publicist bij Het Brabants Landschap. Iedereen kent ongetwijfeld de boeiende artikelen die hij schrijft voor het kwartaalblad van deze organisatie. Zijn lezingen staan bekend als zeer levendig, niet op de laatste plaats vanwege zijn onnavolgbare stijl van presenteren.
Iedereen is welkom: de toegang is gratis.

Lees minder

Contact

Adres:
Kasterensestraat 23
Liempde
Plan je route

Locatie