Kees van Houten
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Lezing: De kruisvorm in de Matthäus-Passion

Lezing met muziekfragmenten: hoe Bach zijn levenswerk componeerde in de vorm van een kruis. Spreker: Kees van Houten, musicus en concertorganist.

In deze periode voor Pasen wordt de Matthäus-Passion op vele locaties ten gehore gebracht. De lezing is dus een mooie ge…

Lees verder

Lezing met muziekfragmenten: hoe Bach zijn levenswerk componeerde in de vorm van een kruis. Spreker: Kees van Houten, musicus en concertorganist.

In deze periode voor Pasen wordt de Matthäus-Passion op vele locaties ten gehore gebracht. De lezing is dus een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over de achtergronden en muzikale duiding van dit levenswerk van Bach. Kees van Houten zal uitleggen dat bijbelfragmenten, koralen en aria’s hun symbolische plaats vinden op de dwarsbalk en staander van het kruis, zodanig dat de lengteverhoudingen van het kruishout op een natuurlijke en overtuigende manier zichtbaar worden. Kern van het betoog is de duiding van het centrale punt van waar dwarsbalk en staander elkaar kruisen. Op dit punt heeft Bach twee essentiële psychologische lagen van het lijdensverhaal over elkaar heen gelegd en muzikaal verankerd. De lezing wordt verluchtigd met het luisteren naar muziekfragmenten. Kees van Houten is als geen ander in staat om dit onderwerp op een toegankelijke en boeiende wijze te presenteren. Over dit onderwerp van deze lezing verscheen in 1998 een boek van Kees van Houten met de titel ‘Ich kenne des Menschen nicht’. Van dit boek werd in 2000 een Duitse vertaling gepubliceerd.

Kees van Houten (1940) is geboren in Helmond. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij aan het Brabants Conservatorium in Tilburg de hoofdvakken piano en orgel. In 1963 behaalde hij de onderwijsakte B piano en in 1965 het solo diploma orgel. Als concert organist treedt Kees op in binnen- en buitenland. Vanaf 1972 maakte hij diepgaande studies van de muziek van Bach en hij staat dan ook bekend als Bach-kenner. Over Bach en zijn muziek geeft hij veel lezingen en workshops aan zowel vakmensen en leken. Kees van Houten woont inmiddels al lange tijd in Boxtel.

Lees minder

Contact

Adres:
MUBO Boxtel
Baroniestraat 18
5281 JD BOXTEL
Plan je route

Prijzen

  • Volwassenen€ 5,00
  • Kinderen€ 2,00
  • Gratis voor kinderen onder 12 jaar, mits onder begeleiding van een volwassene.

Locatie