De Heilig Bloedprocessie

Stel je voor, een kerkdienst in de Sint-Petrusbasiliek in de veertiende eeuw. De priester stoot per ongeluk de kelk met witte wijn om. Op de altaardoeken verschijnen rode vlekken, ofwel het bloed van Jezus Christus. Het is een wonder! Een wonder dat tegenwoordig behoort tot de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het wordt ieder jaar tijdens de Heilig Bloedprocessie (optocht) herdacht. Dat moet je gezien hebben!

Het wonder
Toen de priester de rode vlekken in de altaardoeken zag, wist hij niet wat te doen. Het lukte hem niet de altaardoeken schoon te maken. In paniek verstopte hij ze en pas op zijn sterfbed biechtte hij op wat er gebeurd was. Het ontstaan van het bloed op de doeken werd als een wonder beschouwd en in 1380 ook als zodanig door het Vaticaan erkend. Het maakte van Boxtel een bedevaartsoord.

Bloeddoeken op reis
Om de bevlekte doeken te bewaren, werd een Heilig Bloedkapel in de (toenmalige) Sint-Petruskerk gebouwd. Rond 1600, toen de kerk in handen van de protestanten kwam, kwamen de doeken in Den Bosch terecht. Na de belegering van Den Bosch in 1629 werden de doeken daar weggehaald, waarna ze in 1652 in Hoogstraten (België) terecht kwamen. Toen in 1799 de katholieken de Sint-Petruskerk weer in handen kregen, duurde het nog tot 1924 voordat één doek (het Corporaaldoek) terugkeerde. Dat doek wordt nog steeds bewaard in de Heilig Bloedkapel.

Heilig Bloedprocessie
Ter nagedachtenis van het heilig bloedwonder trekt jaarlijks op de eerste zondag na Pinksteren de Heilig Bloedprocessie door de straten van het centrum van Boxtel. Het is het enige moment in het jaar dat de bloeddoeken aan het publiek getoond worden. De huldestoet van mensen is in traditionele kostuums gekleed, zingt, maakt muziek en voert Bijbelse taferelen op. Je ziet o.a. Adam en Eva en de Heilige Maagd Maria. Prachtig!