Het Concordiapark was in vroeger eeuwen nog een open veld nabij een schutskooi, waar vee werdgestald. Er kwamen verschillende zandwegen aan samen, waardoor er een driehoekig veld ontstond. Aan de rand hiervan wordt in 1787 het Liempdse raadhuis gebouwd.  Nog altijd vormt het Concordiapark met de recent gerestaureerde kiosk het hart van de Liempdse dorpskern.

 

Historie van Concordiapark en kiosk 

Het Concordiapark, eerder achtereenvolgens Wilhelminapark en de Lummelenkooi geheten, is in vroeger eeuwen nog een open veld nabij de schutskooi, waar vee wordt gestald. Er komen verschillende zandwegen samen, waardoor er een driehoekig veld ontstaat. Aan de rand hiervan wordt in 1787 het Liempdse raadhuis gebouwd. In 1911 wil de commissie Van den Berk de grond kopen om er een pakhuis voor de Liempdse boeren op te bouwen, maar de gemeente weigert. Ze vindt het plein een sieraad voor het dorp en ziet de plek als een vermaakcentrum voor de Liempdenaren. Nu vormt het Concordiapark het hart van de Liempdse Boeremèrt en andere evenementen. 

Monument

In 1914 wordt in de punt van het Wilhelminapark, zoals het park dan heet, een eerste kiosk geplaatst op initiatief van de fanfare. Deze wordt in 1924 naar het midden van het park verplaatst. Na de Tweede Wereldoorlog komt er een nieuwe kiosk. Op de plek van de oude wordt een monument opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van 1940-1945. Dit monument wordt in 1956 vervangen door een vrijheidsbeeld van Hans Claessen uit Tilburg. Het stelt een fluitspelende David voor, die als herdersknaap een ongelijke strijd tegen Goliath uitvecht. Als teken van de overwinning kijkt David naar de hemel, met het hoofd van Goliath aan zijn voeten. Jaweh, die de strijd heeft beslist, staat op de sokkel. Bij het monument worden jaarlijks tijdens de dodenherdenking op 4 mei de Liempdse gevallenen herdacht.  

 

Ganzenbord

Op de vloer van de Liempdse kiosk is door Liempdse kunstenaars een prachtig, levensgroot ganzenbord geschilderd, voorzien van lokale afbeeldingen. Een unieke activiteit voor jong en oud. De benodigde (eveneens enorme!) pionnen, dobbelstenen en spelregels zijn voor 2,50 euro per uur te huur bij D'n Liempdsen Herd. Om zeker te zijn van beschikbaarheid is het mogelijk deze attributen vooraf te reserveren via D'n Liempdsen Herd.

Aan het Concordiapark ligt D'n Liempdsen Herd, vanuit hier starten verschillende wandel- en fietsroutes. Ook kun je er terecht voor vragen of informatie over Liempde en de omgeving. 

Bezoek D'n Liempdsen Herd