De spoorlijn Boxtel-Wesel, ook wel het ‘Duits Lijntje’ genoemd, is in 1873 geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS). De lijn bracht via tien Nederlandse- en zeven Duitse haltes een rechtstreekse korte verbinding tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen, Rotterdam en het Duitse achterland tot stand.

 

Terug in de tijd

Tussen 1888 en 1914 gebruikten koningen, keizers en tsaren uit onder meer Engeland, Pruisen en Rusland deze spoorlijn om elkaar op te zoeken. Veel pelgrims gebruikten het Duits Lijntje om de bedevaartplaatsen Kevelaer, Boxmeer en Handel te bezoeken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de spoorlijn van groot belang voor de Duitsers. De geallieerden gebruikten de verbinding aan het einde van de oorlog voor het binnenvallen van Duitsland. In 1950 werd de lijn voor personenvervoer gesloten en in 2004 beëindigde de NS het goederenvervoer, dat nog plaatsvond tussen Boxtel en Veghel.

Bij station Liempde bevindt zich de vaste overnachtingswei van Schaapskudde Liempde. Ook is er de mogelijkheid om in het seizoen de schapen op enkele zichtlocaties te tonen en deze plaats te gebruiken voor wandelingen met de kudde.