Edelherten

Sinds maart 2017 zijn de edelherten terug in Brabant. De edelherten zijn uitgezet in de Scheeken tussen Best en Liempde. In totaal lopen er vier herten en negen hindes rond. Deze groep kan langzaam verder groeien tot een mooie groep edelherten die past in het gebied. Vanaf nu is het voor bezoekers mogelijk om de enige echte 'Koning van het woud' te observeren.

De edelherten zijn uitgezet door Brabants Landschap in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Brabants Landschap heeft daarom besloten edelherten terug te brengen in haar eigen gebieden in het hart van Het Groene Woud. Meer informatie over de edelherten in Het Groene Woud vind je hier.

Zelf speuren naar edelherten? Dit kan samen met een gids van SPPiLL! Boek een excursie via D'n Liempdsen Herd.

 

De Scheeken

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneters. De Scheeken vormt samen met de naastgelegen natuurgebied De Mortelen het grootste landschapreservaat van Brabant. Deze gebieden worden door de, in 2005, aangelegde natuurbrug over de A2 met elkaar verbonden.

Door jacht en het verdwijnen van de leefomgeving verdwenen de laatste wilde edelherten. Op de Veluwe keerden edelherten al lang geleden terug. Recent keerden ze ook terug in de Oostvaardersplassen en in het Weerterbos. Neem je verrenkijker mee en spot deze edelherten.

Het Edelhert

Het edelhert is een soort uit de hertachtigen familie. Het edelhert komt voor in West-Europa, Centraal-Europa, Groot-Brittannië, Noord-Europa en nu ook in Brabant. In Europa is het edelhert, op de eland na, het grootste hert. 

De bronsttijd (paartijd) is erg belangrijk voor de edelherten, deze valt voornamelijk in de tweede helft van september tot begin oktober. Luid burlend houden de mannetjes de concurrenten op de hoogte van hun aanwezigheid en hun motieven. Hoe sterker en gezonder het mannetje, hoe vaker hij zal burlen om zijn vrouwtje te veroveren. De sterksten claimen een zo groot mogelijk roedel vrouwelijke dieren. Geniet mee van deze bijzondere geluiden.