Jas de Keistamper

Iedere Koningsdag verschijnt op de markt van Boxtel Jas de Keistamper. Een grote, vriendelijke reus en met zijn 3 meter 75 een indrukwekkende verschijning. Als de burgemeester hem met ‘Jas waor bende’ ten tonele roept, spreekt hij de Boxtelaren enthousiast toe en houdt ze op een humoristische wijze een spiegel voor. Jas is een waar fenomeen, waar de Boxtelaren met recht trots op zijn!

Geboorte van een reus
In 1393 had Boxtel als enige plaats in Noord-Brabant een verharde weg. Deze maakte onderdeel uit van de verbinding tussen ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Eindhoven en Luik. Omringende dorpen, die genoegen moesten nemen met zandpaden, waren nogal jaloers en scholden de Boxtelaren uit voor keistampers. De Boxtelse bevolking nam deze bijnaam over als eretitel. Alle keien moesten immers met een keistamper worden aangestampt en hier was reuzenkracht voor nodig.

Naar aanleiding van deze legende is in 1949, tijdens de wederopbouw, de reus Jas de Keistamper ontstaan. Hij is de verpersoonlijking van het stratenmakersambacht en staat symbool voor het doorzettingsvermogen van Boxtelaren en de voortvarendheid van Boxtel.

Jas beweegt, praat en pleit!
Reus Jas is 3 meter 75 lang en staat geheel op eigen kracht. Hij wordt gedragen door een sterke man, zonder enige extra ondersteuning. Voor zijn lengte is hij behoorlijk beweeglijk. Zo kan Jas zijn hoofd draaien, vooroverbuigen en mensen een hand geven. Vooral kinderen beleven hier een hoop plezier aan. Bij zijn optredens wordt hij omgeven door een folkloristische dans- en muziekgroep. En omdat Jas goed van de tongriem gesneden is, is hij ambassadeur en pleitbezorger van de gemeente Boxtel. Sinds 2013 staat Jas de Keistamper - als vertegenwoordiger van de Nederlandse reuzencultuur – op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed!

Een hand geven
Wil je Jas horen spreken of hem een hand geven? Hij treedt ieder jaar op met Koningsdag en tijdens het Herfstfestijn op de Boxtelse markt kun je hem ook ontmoeten. Daarnaast bezoekt hij als ambassadeur van de gemeente Boxtel – samen met andere reuzen - regelmatig plaatsen in binnen- en buitenland.

Ontmoet Jas de Keistamper