Kasteel Stapelen in Boxtel

Dit prachtige kasteel is te vinden in het Brabantse Boxtel. Kasteel Stapelen is meer dan 700 jaar oud en bevat nog veel oude elementen. De naam van het Kasteel komt waarschijnlijk van het woord ‘Stapel’ dat ‘hooggelegen plaats’ betekende. In het kasteelpark vinden regelmatig culturele en religieuze activiteiten plaats. Je kunt er ook in alle rust wandelen. Dit alles bij elkaar zorgt voor een bijzondere belevenis. Zeer de moeite waard! 

 

Roemrijke geschiedenis
Kasteel Stapelen is al meer dan 700 jaar oud en bevat nog veel oude elementen. Wanneer het kasteel precies werd gebouwd is onbekend, maar de oudste vermelding dateert van 1293. Het kasteel was de woning van de heer van Boxtel en zijn gezin. Bijzonder is dat Prins Willem van Oranje en en ook de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV er meermalen hebben overnacht. In 1915 werd het kasteel verkocht aan de Paters Assumptionisten. Zij zijn met name werkzaam geweest in het onderwijs, de zorg- en hulpverlening en in de missie in Congo, Madagaskar, Brazilië, Nieuw Zeeland en Duitsland. Vanaf 2018 is het kasteel weer in particuliere handen.

 

Architectuur
Met name het zuidelijke gedeelte van het kasteel bevat veel oude elementen. Zo heeft de ridderzaal nog de oorspronkelijke veertiende-eeuwse kap en een tongewelf. De achtkante toren aan de oostzijde is gebouwd in de middeleeuwen. In de kapel is nog een altaarstuk uit 1600 met wapens van de familie van Horne, lang geleden eigenaar van het kasteel. De noordzijde is in de negentiende eeuw vrijwel geheel gerestaureerd. Bij de opgravingen zijn destijds fundamenten van oude stallen gevonden.

 

Stadslandgoed en activiteiten
Het omringende stadslandgoed bevindt zich op de plek waar de Dommel het centrum van Boxtel binnenstroomt. Van oorsprong was het wat hoger gelegen. Kasteel Stapelen dankt hier haar naam aan. 'Stapel' betekent namelijk hooggelegen plaats. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van al het moois dat de natuur en architectuur te bieden heeft. In het kasteelpark worden regelmatig culturele en religieuze activiteiten georganiseerd, waar iedereen aan kan deelnemen. Het park staat open voor bezoekers, het kasteel zèlf – ook de binnenplaats – is gesloten voor bezoek.