Beklim de 78m hoge toren van de Sint-Petrusbasiliek

De Sint-Petrusbasiliek is een laatgotische kruiskerk, gebouwd in de vijftiende en zestiende eeuw. Binnen de rooms-katholieke kerk is de titel basiliek een eretitel voor bijzondere kerken en dat is het ook echt! Niet voor niets vinden er wekelijks rondleidingen plaats. Het hoogtepunt is de klim in de toren tot aan de eerste lantaarn, met een fantastisch uitzicht over heel Boxtel.

Woeste geschiedenis
Op de plek waar de Sint-Petrusbasiliek nu staat werd in 1293 eerst een romaanse kerk gebouwd. In de vijftiende eeuw startte men met de bouw van de huidige kerk. De toren stamt uit 1469, al is de spits kort voor 1613 afgebrand. In 1648 werd de kerk door de hervormden overgenomen. Door het geringe aantal gelovigen raakte de kerk buiten gebruik en in 1660 stortte het schip in. Twee eeuwen later, in 1823, konden de katholieken aan de wederopbouw van de kerk beginnen.

Architectuur
De kerk is gebouwd op een hoger gelegen plek, omdat het gebied te moerassig was door haar ligging bij de Dommel. De bakstenen toren behoort tot de Kempische gotiek en heeft, bij wijze van steunberen, alleen hoekverzwaringen. De kerk zelf heeft wel steunberen. Het dwarspand vertoont speklagen van tufsteen en baksteen. Binnen zijn kruisrib-, ster- en netgewelven zichtbaar en ook is het Smit-orgel uit 1842 goed zichtbaar. Het orgel telt evenveel pijpen als het jaartal waarin het werd opgeleverd en klinkt prachtig.

Beklim de toren
Wil je de Sint-Petrusbasiliek van binnen bewonderen, boek dan bij VVV Boxtel een rondleiding bij een van de torenleiders (minimaal zes deelnemers). Hij vertelt je alles over de bouw en geschiedenis van de kerk. Vanaf het 20 meter hoge schip zie je de kerk zoals je die nog nooit hebt gezien. Voor wie durft is er een heuse klim in de toren, tot aan de eerste lantaarn op 55 meter hoogte. Vanaf dit punt kun je heel Boxtel overzien. Machtig mooi!

Bezoek de Sint-Petrus Basiliek