In Liempde ligt particulier Landgoed Velder. Het landgoed beslaat 180 hectare en is een oud bezit van de heren van Boxtel. De naam Velder komt waarschijnlijk van het veertiende eeuwse Vellaer of Verlaer en is afgeleid van ‘veld’, wat onbebouwde grond betekent. Landgoed Velder is eeuwenlang geëxploiteerd als jachtdomein en ten behoeve van hakhout. Nadat het hakhout zijn functie verloor, is het landgoed omgevormd tot parkbos. 

Historie van het Landgoed

Landgoed Velder is min of meer rond en heeft een grenswal met de hoeve van Heerenbeek. De aanwezigheid van een grenswal is kenmerkend voor zeer oude bossen. Grenswallen dienden er onder meer voor om een bos af te bakenen als jachtgebied. Landgoed Velder is eeuwenlang geëxploiteerd als jachtdomein en ten behoeve van hakhout. Nadat het hakhout zijn functie verloor, is het landgoed omgevormd tot parkbos. In de zeventiende of achttiende eeuw is er een lanenstelsel aangelegd met punten waarop veel lanen samenkomen, waaronder het punt ‘De Negen Dreven’. Hiermee is Landgoed Velder een soort sterrenbos geworden.

 

Huidig Landgoed Velder

Halverwege de negentiende eeuw is het landgoed aangekocht door de huidige eigenaar: familie Van Boeckel-van Rumpt. Kom jij het landgoed verkennen?