Ze is één van de drie hoofdrolspeelsters in de Boxtelse avonturenfilm Bloedverwanten: Fenna Dijkhuizen (16). Zo’n negen maanden lang kroop ze op de filmset in de huid van ‘Hannah’ die samen met twee vriendinnen het verhaal achter het Boxtelse Bloedwonder ontrafelt. “Het was zó leuk om te doen. En ook het verhaal over het Bloedwonder is echt heel mooi. Maar dan moet je het wel kennen.”

Fenna kende dat verhaal zelf nog niet toen ze auditie deed. Niet dat ze helemaal onbekend was met de Bloedprocessie “want ik had er weleens foto’s van in de krant zien staan”, vertelt ze. “Ik vond vooral de kostuums er heel mooi uitzien. Maar waarom die mensen in zo’n stoet liepen, daar stond ik niet bij stil.” Toen ze hoorde dat er acteurs werden gezocht voor een film over het Bloedwonder liep ze vooral warm voor de kans om in een echte speelfilm te spelen. “Pas daarna kwam mijn interesse in het verhaal.”

Aantrekkelijk voor kinderen

Ze las er veel over “al was alle informatie best wel gericht op volwassenen. Hartstikke goed dus dat er is bedacht om er een film over te maken voor de jeugd.” En er zijn aanknopingspunten genoeg om het aantrekkelijk te maken voor kinderen. “Je hebt natuurlijk dat wonder zelf, waarin geknoeide witte wijn verandert in bloedvlekken. En dan heb je nog de pater, Eligius van den Aker. Die heeft gewoon tot aan zijn dood niemand over de bloedvlekken durven vertellen! Die moet écht bang zijn geweest dat hij misschien iets fout had gedaan.”

Spannend en met humor

In april 2024 is de film Bloedverwanten officieel in première gegaan, met lovende kritieken all over. Ze is zelf ook erg blij met het eindresultaat. “Ik had niet verwacht dat het zo’n goede film zou worden. Zo professioneel, alsof-ie rechtstreeks uit de studio’s van een hele grote filmproducent komt. Het verhaal is ook heel mooi verteld, met onderwerpen van nu, gemixt met spannende scènes, muziek en humor. Hopelijk gaan meer kinderen de film zien, bijvoorbeeld op de basisscholen. Zo komt iets ‘echt’ Boxtels van heel lang geleden toch dichtbij. En nog op een leuke manier ook.”

'Heel bijzonder'

Fenna werd zich er tijdens het acteren sterk van bewust dat Boxtel iets heel bijzonders ‘in handen’ heeft. “Een echt wonder waarvoor duizenden mensen uit allerlei landen eeuwenlang speciaal naar Boxtel kwamen! Dat hebben niet veel plaatsen hoor.” Zelf overweegt ze om heel misschien een keer mee te lopen in de Bloedprocessie. “In een mooi kostuum in één van de loopgroepen. Da’s ook acteren, toch?”

Lees ook de verhalen van andere Boxtelaren