2. Geen brug te ver...

Dit is de Dommel; de rivier waarover al sinds jaar en dag een hooibrug ligt. Nu is de brug onderdeel van een mooie wandel- en fietsroute. Vroeger was het een functionele oversteekplaats voor boeren die aan weerszijden van de Dommel vee lieten grazen en oogsten binnenhaalden.  

Het zweefvliegtuig

Aan de Boxtelse kant van de Dommel ligt landgoed Venrode. In een van de vennen in het bos stortte op 18 september 1944 een C-47 Skytrain met de naam 'Hot Stuff' neer. Het Amerikaanse toestel sleepte een glider (zweefvliegtuig) met dertien manschappen aan boord, maar werd boven Boxtel geraakt door Duits artillerievuur. De glider maakte een noodlanding op landgoed Bergenshuizen tussen Esch en Vught.

Opgepakt bij rijksweg A2

De Skytrain, bestuurd door piloot John W. Webster, stortte brandend neer in een ven op Venrode. Het ven ligt nu pal langs rijksweg A2 en is vanaf viaduct Heult zichtbaar. Het toestel brak bij de crash in twee stukken. Piloot Webster landde veilig met zijn parachute, maar werd door Duitse militairen gevangen genomen. Tweede piloot Whitney F. Brooks en de andere bemanningsleden Celar J. Obergfell en Harold B. Farr konden zich verschuilen.  

Uiteindelijk werd het drietal even verderop opgevangen op landgoed Beukenhorst. In de dagen die volgden werden ze herenigd met de dertien militairen die in de glider hadden gezeten. Ze werden door verzetsmensen overgebracht naar een schuilplaats in Sparrenrijk in Boxtel. Later voegden ze zich bij de airbornes in de Kampina.