2. Airbornes aan het Meeuwenven

Dit is het vennengebied van de Kampina. Dichtbij vind je het Belversven en het Palingven. Een dichtbegroeid dennenbos aan het Meeuwenven bood iets verderop - niet bereikbaar per fiets - in september en oktober 1944 onderdak aan 98 Britse en Amerikaanse airbornes.  

Bivakkeren in Boxtelse natuur

Het dennenbos was een ideale schuilplaats voor de vroegtijdig gelande luchtlandingstroepen die in september 1944 met hun zweefvliegtuigen op weg waren naar de landingslocaties van operatie Market-Garden: Son, Grave, Groesbeek, Nijmegen en… Arnhem. 

De airbornes verbleven aanvankelijk aan de Beerze, maar groeven zich later in aan de oevers van het Meeuwenven. Hier bivakkeerden ze onder Spartaanse omstandigheden in de Boxtelse natuur. Het verhaal gaat dat niet alleen veel inwoners van Boxtel, maar ook de Duitse bezetter vermoedden dat een grote groep geallieerden zich hier schuilhield. Tot een gewapende actie kwam het echter nooit.  

Geheime leveringsroute

De airbornes werden door verzetsmensen uit Boxtel in het geheim bevoorraad. Dat gebeurde meestal op de fiets. Enkele boerderijen en boswachterswoningen rondom de Kampina deden dienst als ‘doorvoerhuis’. Naast huize Kampina waren dat ook het inmiddels gesloopte pand Huisvennen, hoeve Banisveld en enkele boerderijen in de buurtschap Roond. Vooral het pand Huisvennen had een ideale ligging. Het kampement van de airbornes lag op slechts enkele honderden meters van de boswachterswoning.