4. Uitzicht op de Tour de Frans

Dit is Banisveld, een agrarisch cultuurlandschap dat is ‘teruggegeven’ aan de natuur en de plek waar inwoners van de gemeente Boxtel tot in de jaren zeventig hun huisvuil stortten. Hier staat sinds 2019 de Tour de Frans, een uitkijktoren die is vernoemd naar boswachter Frans Kapteijns. Beklim de toren en kijk uit over het gebied.  

Kleine groepjes

Vanuit alle windrichtingen trokken kleine groepjes airbornes in september 1944 richting de Kampina. Ze zaten onder meer in het Kinderbos nabij kerkdorp Lennisheuvel. Op 23 september stortte daar aan de Mijlstraat een zweefvliegtuig neer waarvan de bemanning uiteindelijk ook richting de Kampina trok. Sinds oktober 2016 herinnert een klein monument aan de Mijlstraat aan de plek waar de ‘glider’ neerkwam. 

Doorvoerhuis

Banisveld was meer dan een doorgangsgebied. Richting Lennisheuvel staan enkele boerderijen die destijds als doorvoerhuis dienden voor de airbornes in de Kampina. Vooral hoeve Banisveld vormde een spil in de voedseltransporten. Hier werd voedsel gedistribueerd en door verzetsmensen naar de Kampina gebracht. Het eerste kampement van de airbornes bevond zich vlakbij Banisveld, in het dichtbegroeide bosgebied Hertenkamp aan de Beerze.