7. Dood of verderf in Lennisheuvel

De Tweede Wereldoorlog ging niet geruisloos voorbij aan Lennisheuvel, al voltrok het grootste drama zich pas enkele maanden na de bevrijding. Op 18 december 1944, rond het middaguur, stortte een Duitse V2-raket neer in de Mijlstraat, net buiten de dorpskern. 

Negen slachtoffers

De V2 zaaide dood en verderf. Bij de ontploffing kwamen negen bewoners om het leven, onder wie alle leden van de familie Van der Schoot: vader Marinus, moeder Anneke en hun kinderen Johanna, Maria, Martina en Jan. Ook de buren Diny Goossens, Cees van Haaren en Francina van der Loo-Kluijtmans overleefden de explosie niet. 

De negen slachtoffers werden begraven op het kerkhof van de Heilig Hartkerk in Boxtel, waar tijdens de jaarlijkse dodenherdenking stil wordt gestaan bij deze dorpsramp. Op dat kerkhof zijn dicht bij de entree ook zes Britse militairen begraven. 

Ledikantje

Bij de ontploffing aan de Mijlstraat raakten meerdere inwoners gewond. Wonder boven wonder overleefde baby Willie van de Langenberg de raketinslag ook. Hij sliep op het moment dat de V2 viel in een klein ledikant, dat na de explosie werd bedekt door het bed van zijn ouders. Dat bed was Willie’s redding. 

In 2012 is tijdens de jaarlijkse dodenherdenking een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de V2.