12. Bommen en granaten

Station Boxtel. Nu een moderne treinhalte aan twee drukke spoorlijnen. Vroeger een klassiek eilandstation dat alleen bereikt kon worden via een voetgangerstunneltje op het Stationsplein. Hier voltrok zich in de laatste meidagen van 1940 – enkele weken na de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten – een drama.

Bombardement in Boxtel

In de nacht van 22 op 23 mei 1940 cirkelden twee Britse vliegtuigen boven Boxtel. Nadat de toestellen nabij het station enkele lichtkogels hadden afgevuurd om hun aanvalsdoel te markeren, volgde een hevig bombardement. De Britse bommen en granaten waren gericht op het omvangrijke spoorwegemplacement achter het station. Boxtel werd gezien als een belangrijk knooppunt voor het Duitse leger en moest vernield worden. 

Vuurzee

De bommen misten hun doel, maar troffen wel een aantal Duitse voertuigen die voor het station geparkeerd stonden. Twaalf Duitse soldaten verloren het leven, veel anderen raakten zwaargewond doordat ook gebruik werd gemaakt van fosforbommen. De bommen zetten namelijk de omgeving in vuur en vlam.  

De materiële schade op het Stationsplein was enorm. Hotel Van Boxtel vloog in brand en de vuurzee sloeg over naar een naastgelegen garagebedrijf. Ook enkele huizen en een café brandden af. Tot ver in de omtrek sneuvelden ruiten en vlogen de pannen van het dak.