7. Opmars naar Boxtel

Dit is het Kerkpad, de route van de Kampina naar Boxtel. De bewoners van de Kampina gingen via dit pad elke zondag naar de kerk. Tijdens de bezetting was het een route voor verzetsmensen. Nu wandelen we vanuit de Kampina terug naar de bewoonde wereld. In de verte ligt de Roond, een gehucht met enkele boerderijen waar in de herfst van 1944 voedsel werd aangevoerd voor de airbornes. 

Opgerukt naar Boxtel

Vanaf het Kerkpad rukken we op naar Boxtel, net zoals de airbornes dat deden op 24 oktober 1944. Die dag verlieten ze hun kampement bij de Huisvennen en zetten ze over smalle paden en weggetjes zoals het Kerkpad koers naar het dorp. De bevrijding lonkte. Vermoeid van zes weken bivakkeren in het bos gingen ze op pad. 

In de avonduren bereikten de Britten en Amerikanen Kasteel Stapelen. De groep telde naast ongeveer 100 airbornes ook een handjevol Duitse militairen, die in en rond de Kampina krijgsgevangen waren gemaakt. Op de binnenplaats van Stapelen werd een rustpauze ingelast. Daarna trok de groep naar de Markt. Boxtel was vrij.  

Dubbele bevrijding

Daags na de komst van de airbornes bereikten Britse militairen van het 51e Highland Division en het Seaforth Regiment van de 152e Brigade het centrum van Boxtel. De ‘dubbele bevrijding’ was een feit. Inwoners stroomden toe om hun bevrijders uitbundig te begroeten. Een volksfeest barstte los.