Busexcursie Natuurwerkgroep Liempde

Op vrijdag 10 mei a.s. organiseert Natuurwerkgroep Liempde haar traditionele busexcursie. Een herkansing van de wegens hoogwater afgelaste excursie in december. De reis gaat richting het uiterste noordwesten van Brabant, naar de natuurgebieden Groesplaat en Munnikenland bij Woudrichem.

Het programma in hoofdlijnen:

08.30 uur. Liempdse kerk: de bus vertrekt stipt op tijd naar Almkerk. In Brasserie De Laegt worden we opgewacht met koffie en gebak en ontmoeten we…

Op vrijdag 10 mei a.s. organiseert Natuurwerkgroep Liempde haar traditionele busexcursie. Een herkansing van de wegens hoogwater afgelaste excursie in december. De reis gaat richting het uiterste noordwesten van Brabant, naar de natuurgebieden Groesplaat en Munnikenland bij Woudrichem.

Het programma in hoofdlijnen:

08.30 uur. Liempdse kerk: de bus vertrekt stipt op tijd naar Almkerk. In Brasserie De Laegt worden we opgewacht met koffie en gebak en ontmoeten we onze gidsen van natuurvereniging Altenatuur. Een korte busrit brengt ons dan naar natuurgebied Groesplaat. Het landschap van deze 120 ha grote uiterwaard is echt Hollands met de rivier de Boven-Merwede, rivierduintjes en grienden. Totaal anders dan Midden-Brabant! De rivier krijgt hier volop ruimte en maakt daar ook volop gebruik van. Watervogels voelen zich er erg thuis en Brandganzen, Kolganzen en Grauwe Ganzen laten zich zien vanuit vogelkijkhut “Het Vinkennestje”. Winterharde Konik-paarden en Galloway-runderen houden de Groesplaat vrij van opschietende gewassen.

Nadat we uitgewaaid zijn op de Groesplaat keren we terug naar Brasserie De Laegt voor een welverdiende lunch, die ons zeker zal smaken.

Na de lunch brengt de bus ons naar een andere, bijzondere plek langs de rivier. Aan het uiterste puntje van de Bommelerwaard ligt het Munnikenland. Dit gebied van Staatsbosbeheer ontleent haar naam aan de Cistenciër-monniken, die er in de 13e en 14e eeuw land inpolderden en in cultuur brachten. Zij kregen bescherming vanuit het imposante, welbekende slot Loevestein. Het ligt slechts een steenworp verderop, waar Maas en Waal bij elkaar komen.

Ook het Munnikenland staat bekend om de vele watervogels die er tussen de vrijlopende Rode Geuzen (koeien) en Konik-paarden leven. De kudde Koniks groeit gestaag en telt inmiddels meer dan 100 exemplaren! Naast eenden en ganzen kun je er ook de Roerdomp of de Purperreiger tegenkomen. En wie hoopt niet een glimp op te vangen van zo’n enorme Zeearend ofwel “Vliegende Deur”?!

Degene die daar de voorkeur aan geven, kunnen tijdens de middagexcursie ook de omgeving van het kasteel verkennen.

Voor we terugrijden naar huis, pakken we nog een afsluitend drankje bij Brasserie De Buurman in Poederoijen. Rond 17.00 uur vertrekken we richting Liempde, waar we tegen 18.00 uur denken te arriveren bij de kerk.

Geadviseerd wordt om warme kleding en stevig schoeisel aan te trekken. En vergeet natuurlijk je verrekijker en camera niet!

De kosten voor deze exclusieve en gezellige dagtocht bedragen € 40,= voor leden van de NWG Liempde. Niet-leden zijn ook welkom; zij betalen € 50,= p.p. Dit is inclusief vervoer, koffie en lunch.

Opgave uiterlijk 20 april a.s. bij het secretariaat van NWG Liempde (info@natuurwerkgroepliempde.nl)

De deelnamekosten moeten vooraf gestort worden op de bankrekening van de NWG Liempde

NL60RABO0128721758 onder vermelding van Busexcursie NWG 2024 + naam/namen

Mocht je eventuele dieetwensen hebben, meld dat dan ook even.

Wanneer

  • Vrijdag 10 mei 2024 08.30 - 18.00 uur

Locatie