Kasteel Stapelen in Boxtel

Kasteel Stapelen is meer dan 700 jaar oud en bevat nog veel oude elementen. Na de ridders en de adellijke families, wonen er nu al meer dan honderd jaar de Paters Assumptionisten. In het kasteel zelf en het park er omheen vinden regelmatig culturele en religieuze activiteiten plaats. Je kunt er ook in alle rust wandelen. Zeer de moeite waard!

 

Roemrijke geschiedenis
Kasteel Stapelen is in de dertiende eeuw gebouwd. Willem van Boxtel kreeg het als beloning voor zijn dappere optreden in de slag bij Woeringen. Bijzonder is dat Willem van Oranje en Lodewijk XIV (de Zonnekoning) hier op hun doorreis hebben geslapen. Sinds 1915 is het Kasteel Stapelen een klooster, dat wordt bewoond door de Paters van Assumptionisten. Zij zijn met name werkzaam geweest in de missiegebieden Brazilië en Congo, het arbeids- en parochiepastoraat, het middelbaar en hoger onderwijs, in eigen seminaries en colleges.

 

Architectuur
Met name het zuidelijke gedeelte van het kasteel bevat veel oude elementen. Zo heeft de ridderzaal nog de oorspronkelijke veertiende-eeuwse kap en een tongewelf. De achtkante toren aan de oostzijde is gebouwd in de middeleeuwen. In de kapel is nog een altaarstuk uit 1600 met wapens van de familie van Horne, lang geleden eigenaar van het kasteel. De noordzijde is in de negentiende eeuw vrijwel geheel gerestaureerd. Bij de opgravingen zijn destijds fundamenten van oude stallen gevonden.

 

Stadslandgoed en activiteiten
Het omringende stadslandgoed bevindt zich op de plek waar de Dommel het centrum van Boxtel binnenstroomt. Van oorsprong was het wat hoger gelegen. Kasteel Stapelen dankt hier haar naam aan. “Stapel” betekent namelijk hooggelegen plaats. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van al het moois dat de natuur, de religie en aanwezige kunst te bieden heeft. Zowel in het park als in het kasteel worden regelmatig culturele en religieuze activiteiten georganiseerd, waar iedereen aan kan deelnemen. Je kunt er zelfs trouwen!