14. Van Hitlergroet tot bevrijdingsfeest

Zaterdag 11 oktober 1941: De Markt in Boxtel stroomt vol voor de installatie van NSB-burgemeester René Thomaes. De Zeeuws-Vlaming had al een grote staat van dienst in de Nationaal Socialistische Beweging van leider Anton Mussert en was vooral in Nijmegen jarenlang actief. Thomaes arriveerde per trein op het station van Boxtel en groette op het Stationsplein een erewacht van NSB’ers en WA’ers. 

NSB-burgemeester

Marcherend toog Thomaes met in zijn kielzog enkele honderden NSB’ers naar de Markt, waar voor de installatie een groot podium was opgebouwd. Hierbij waren ook talrijke hoge Duitse officieren aanwezig, evenals enkele gezagsgetrouwde bestuurders. 

Op foto’s en filmbeelden van de NSB is te zien dat de installatie een strak geregisseerde manifestatie was waar ook vaak de Hitlergroet werd gebracht. De inwoners van Boxtel kwamen niet massaal af op Thomaes’ verwelkoming. 

De bevrijding

24 en 25 oktober 1944: Boxtel viert de bevrijding op de Markt. Nadat in de avond van 24 oktober de ongeveer honderd Amerikaans en Britse airbornes uit de Kampina zich al hadden gemeld op de Markt, volgden een dag later de Britse troepen van het 51e Highland Division en het Seaforth Regiment van de 152e Brigade. Inwoners stroomden toe om hun bevrijders uitbundig te begroeten, een volksfeest barstte los.